До месец ще бъде направена първа копка за обновяване на водния цикъл

Предвижда се да бъде направена пълна рехабилитация на 77 километра водопроводи

До месец в Добрич ще бъде направена първата копка за обновяване на водния цикъл, съобщи на днешната оперативка кметът общината Йордан Йорданов.

След подписването на договора за финансиране на проекта по оперативната програма "Околна среда" в края на 2016 година, вече са избрани изпълнителите на дейности. Проектантите правят първи огледи на пречиствателната станция край село Врачанци, която предстои да бъде реконструирана и разширена. Строително-монтажните работи по проекта трябва да завършат до две години, каза Йорданов.
Около 115 000 000 лева се предвижда да бъдат вложени в модернизиране на базовата инфраструктура като инвестицията се смята за най-мащабната, която се реализира в общината. Предвижда се да бъде направена пълна рехабилитация на 77 километра водопроводи и на 4 километра канализационни колектори. Освен пречиствателната станция за отпадни води ще бъдат модернизирани и три канално-помпени станции. Поради амортизираните азбестово-циментови тръби, полагани през 50-те и 70-те години на миналия век, загубите на вода в Добрич сега надхвърлят 80 на сто.