Национална конференция "Места на памет" събира в Добрич млади изследователи

На 16 и 17 юни в дома-паметник "Йордан Йовков"

Национална ученическа конференция "Места на памет" събира в Добрич най-младите изследователи на културно-историческото наследство от Първата световна война. За форума, който ще се състои на 16 и 17 юни в дома-паметник "Йордан Йовков", съобщи заместник-кметът по хуманитарните дейности Емилия Баева, цитирана от БТА.
Ученици от цялата страна, насърчени да възродят паметта на рода и на селището, в което живеят, събраха спомени и стари снимки за военните събития, каза културологът Надежда Иванова от Регионалния исторически музей, който е сред организаторите на конференцията. Младите изследователи са предали за конкурса 70 мултимедийни презентации, реферати, доклади, есета, рисунки, като на финала ще се състезават 35 творби.
Начинаещите историци ще дискутират в музея на Йордан Йовков, в който като реплика на военните разкази на писателя има възстановка на окоп и бойна линия. Участниците в националната конференция ще посетят и военното гробище-музей в Добрич - най-голямото в страната от времето на Първата световна война.