„Пловдив чете“ започна с възпламеняващ концерт и връчване на две престижни награди

Мисия Пловдив

14-06-2017, 11:46

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Връчват Орфеевия венец и Златната четка на "Пловдив чете"

Стартира "Пловдив чете"

Пловдив наистина чете! Свободният дух на културата я прави независима, висока и богата

С изпълнение на Фолклорен ансамбъл „Иглика“ Пловдив с художествен ръководител Венцислава Еленска и възпламеняващ концерт на Орлин Горанов и Тони Димитрова, включващ най-известните им хитове през годините, бе поставено официално началото на 15-то издание на Литературния фестивал „Пловдив чете – 2017“.
Преди концерта, от сцената на Античния театър в Пловдив приветствия към участниците, гостите и публиката отправиха Божана Апостолова – собственик на Издателска къща „Жанет -45“ и организатор на фестивала, Александър Държиков – заместник-кмет „Култура и туризъм“ на община Пловдив и Боил Банов – Министър на културата на Република България.
Сред официалните гости на откриването бяха Евелина Апостолова – заместник областен управител на област Пловдив, Савина Петкова – Председател на Общински съвет - Пловдив, съветници, дейци на културата, медии и почитатели на българската книга.
„Повярвайте ми, сърцето ми трепери от радост!“ не скри вълнението си Божана Апостолова на откриването. „Пловдив наистина чете! Свободният дух на културата я прави независима, висока и богата. Нашият град може да бъде щастлив, че имаме великолепни издателства, благодарение на които се създаде ново поколение писатели“ каза в приветствието си Божана Апостолова. „Пловдивчани четат, писателите пишат и заедно се радваме на успехите си. Без книги, ние ще се превърнем в джунгла, а потърпевши ще бъдат децата ни. Благодаря Ви, че сте тук. Обичам Ви!“каза още в емоционалното си обръщение Божана Апостолова.
„Ще си позволя да цитирам Патриархът на българската литература Иван Вазов, който е казал „Науката е светилото на един народ, литературата е животът му.“ Искам да вярвам, че и днес ние не сме отстъпили от тази истина. Убеден съм, че хората от всички възрасти ще продължават да четат, да се срещат с писатели, да участват в четения. И съм сигурен, че Фестивалът, една от емблемите на пловдивската култура ще го има и занапред, още дълги години. Защото тази потребност е вечна, а любовта към словото и книгите е нашата отговорност- заветът, който всеки един от нас трябва да предаде на  децата и внуците си. Община Пловдив е заставала неотлъчно зад организацията на Фестивала, ще продължи да го прави и занапред. Вярвам, че през 2019 година, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, а градът ни – лицето на България ЗАЕДНО ще покажем  най-доброто, на което сме способни. Вярвам го заради Вас - хората, които сте тук. И защото хората са най-голямото богатство на един град!“ каза в приветствието си заместник-кметът Държиков. Той благодари от свое име, и от името на екипа на община Пловдив на организаторите за неуморните усилия и ежедневен труд, който полагат за да се случи този литературен форум, като отбеляза, че този труд често е невидим за околните.
„За мен е голямо удоволствие да бъда тази вечер тук. Когато получих поканата, не съм се замислил и за секунда. Този фестивал заслужава уважение. Вие заслужавате уважение! Живеем във време, в което истината е, че четем малко. Забързано, трудно  време и да подкрепяш млади литератори – поети, писатели и да им даваш път е единствения начин да подкрепяш читателите. С най-голямо уважение към Божана Апостолова, нейната мисия наистина е „апостолска“. На добър час!“ каза в приветствието си Министър Боил Банов.
На тазгодишното издание на литературния фестивал „Пловдив чете“ по традиция бяха връчени две престижни награди –„ Орфеев венец“ за високи постижения в съвременната поезия и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Носителката на отличието за поезия Екатерина Йосифова получи венеца, изработен в студиото на Жорж Трак и парична премия в размер на 5000 лева, лично от Министъра на културата Боил Банов. Кирил Златков – творец, който  се изявява в различни области на визуалните изкуства - графика, живопис, плакат, стенопис, графичен дизайн, илюстрация, калиграфия и шрифт получи наградата си и парична премия в размер на 2000 лева от заместник-кмета Александър Държиков.
Организатори на Литературния фестивал „Пловдив чете“ са: Министерство на културата на Република България, Община Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Асоциация „Българска книга“, а домакин е Издателство Жанет 45.
 „Пловдив чете – 2017“ включва повече от 60 събития.