Швейцарско НПО, внася фалшива подписка в Министерски съвет

Региони

14-06-2017, 14:06

Снимка:

Коалицията "За да останат хора в България"

Автор:

Андрей Николаев, Коалиция "За да останат хора в България"

Всичко от Автора

Още по Темата:

Коалиция „За да останат хора в България“ сезира ОЛАФ за проверка на европари

Ангелкова: Важно е да има план за управление на „Пирин“, „Рила“ и „Витоша“

От клона на швейцарската офшорка WWF, управляван в България от жената на Тома Белев, Веселина Кавръкова внесоха в Министерски съвет абсолютно фалшива и манипулирана подписка срещу плана за Пирин. Зелените твърдят, че той допускал изсичане на стотици хиляди дървета и строителство в почти целия парк. Това е тотална лъжа. В плана за Пирин няма нито една буква, разрешаваща такива дейности. Напротив, съгласно изискванията на ЮНЕСКО на територията на целия парк са забранени ски писти и лифтове, с изключение на сегашната ски зона Банско.
Активист във WWF освен жената на Белев е и племенникът на Христо Иванов - Бойкикев, Любовир Костадинов. Той е топлата връзка на „Да България” и „Зелените”. Затова всичките еколози начело с Тома Белев бяха кандидат-депутати от провалилия се проект на Прокопиев - Движение „Да България”.
Две подписки с противоположни искания има в Министерски съвет. Едната беше внесена от Коалицията "За да останат хора в България". В нея над 80 000 туристи и жители на Благоевградска област са се подписали лично с трите си имена с искане най-накрая да се реши въпросът с втората кабина в Банско. Подписката се проведе, след като през целия ски сезон имаше огромни опашки от скиори. Повече от десетилетие държавата се огъва под натиска на няколко "еколози" и на едно швейцарско НПО и не може да реши въпроса с новия план за Пирин и втората кабина.
Днес от клона на швейцарската организация WWF внасят в Министерски съвет 100 000 подписа срещу приемане на новия план за Пирин. Подписката е организирана и проведена онлайн. Тя стартира през октомври миналата година. За почти девет месеца, хора предимно от Африка, Азия, Латинска Америка и Европа са се подписали срещу приемане на новия план за Пирин. Буди недоумение как тези хора са прочели 600 страници документ, който не е преведен на чужд език. Остава и съмнението, че подписката на WWF е манипулативна, защото видно от публикации от миналата година, качената снимка с която се доказва "унищожението" на Пирин е от 2001 г., когато се е изграждала ски зоната. След като това се разкри, тя бе сменена с "нова", показваща модернизацията на най-стария триседалков с нов шестместен.
В момента новият план за Пирин, чието приемане е закъсняло с четири години, е в съда, след поредица противоречиви решения на бившата служебна министърка на екологията и въобще не е ясно кога ще бъде приет. Но едно е сигурно - и догодина ще гледаме опашки пред единствения кабинков лифт в Банско и туристите и местните ще недоволстват и протестират.