Захариева: ЕС разчита на България за добри отношения с Турция

Борисов и Ердоган са много близки приятели

Европейският съюз и в частност Германия наистина разчитат на добрите отношения на премиера Бойко Борисов и на България с Турция. Това заяви в ефира на Нова Телевизия външният министър Екатерина Захариева.

"Преди референдума и преди редица парламентарни избори в Европейски държави, доста се обостри тонът между ЕС и Турция, а от това не печели нито ЕС, нито Турция", коментира още Захариева.

Тя съобщи, че темата "Турция" е обсъждана и по време на срещата между премиера Бойко Борисов и Ангела Меркел, а германският канцлер дори е помолила българския министър-председател "да бъде мост и посредник".

„По време на посещението на българската делегация в Турция се поеха ангажименти взаимоотношенията между двете страни да продължат да бъдат добри, партньорски и равнопоставени, да продължат общите усилия за борбата с тероризма и опазването на границите”, съобщи Захариева.

Външният министър възрази на въпроса, дали Ердоган извива ръцете на Европа заради бежанците.“Трябва да успокоим топката - това са 3 млн. души и Европа трябва да помага с хуманитарни помощи, тези хора трябва да бъдат нахранени, обгрижени медицински, а децата им пратени на училище. По-добре да са близо до местата където живеят, за да се върнат когато ситуацията се успокои.

На въпрос дали Турция се меси във вътрешните работи на България, Захариева заяви, че никоя страна не бива да ни се меси. "Много мюсюлмани гласуват за ГЕРБ."