За "Песни и танци от слънчева Добруджа" очакват 2300 изпълнители

На 24 юни край село Дебрене

Около 2300 певци, танцьори, инструменталисти, разказвачи на предания и легенди са заявили участие във фолклорния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа", съобщават от Добричката община, която организира празника. Форумът, включен в националния културен календар, ще се състои на 24 юни край село Дебрене.
В местността "Славната канара" ще бъдат открити пет сцени, на които се очакват самодейци от Добричка, Силистренска, Варненска, Ямболска област. На събора ще се представят групи за народни обичаи и танцови състави при читалища, училища, детски градини, клубове на пенсионери и други. За наградите на събора ще се надпреварват и ученици от Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна.
"Славната канара" - някогашно хайдушко сборище на войводата Пейо Буюклията, събира за 49-и път изпълнители на автентичен фолклор. Съборът, който е и празник на община Добричка, съхранява народните традиции и насърчава интереса на най-младите изпълнители към фолклорното наследство, съобщава БТА.