Парламентът отхвърли законопроекта за преизчисляването на „старите пенсии“

Той беше внесен от лидерът на БСП Корнелия Нинова и група народни представители

С 98 „за”, 7 – „против” и 108 – „въздържал се” Законопроектът за допълнение на Кодекса за социално осигуряване, предвиждащ преизчисляването на т. нар. стари пенсии, бе отхвърлен на първо четене.

Предлаганото изменение на Кодекса е насочено към гражданите, които са с доходи на границата на физическото оцеляване. Това се отнася най-вече до пенсионерите и хората над 65 години.

Съгласно чл. 70 от Кодекса за социално осигуряване, размерът на пенсията за осигурителен стаж и възраст зависи от средно месечния доход на страната за последните 12 месеца преди пенсиониране, съотношението между осигурителния доход на лицето и средния осигурителен доход на страната за определения период и от осигурителния стаж на лицето. При спазване на принципа на равнопоставеността, осигурените лица, имащи еднакъв осигурителен принос, би трябвало да получават близки по размер пенсии за осигурителен стаж и възраст, предават Агенция „Фокус“.

Последното такова преизчисляване е извършено през 2008 година със средния осигурителен доход за 2007 година – 398 лв. и 11 ст.