Илияна Йотова: Земята е наше национално богатство

Вицепрезидентът Илияна Йотова е в село Славовица, където участва в отбелязването на 94-та годишнина от гибелта на Александър Стамболийски

„Държавата не трябва да забравя българското село. Земята е наше национално богатство, което винаги е помагало на България да се запази. За българина тя има душа.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в село Славовица, където участва в отбелязването на 94-та годишнина от гибелта на Александър Стамболийски.

„Роден в Славовица, Александър Стамболийски е познавал силата на земята да възражда, да развива, да пази българския корен и род“, посочи в словото си вицепрезидентът. Илияна Йотова припомни, че на него се пада тежката задача от отломките след Първата световна война да изгради държавност, да търси нова надежда за единение чрез дипломация, да се обърне към хляба, който „тласка народа към живот, към творчество, а не към униние“. „В този тежък за България момент Александър Стамболийски се опира на дълбоката връзка на българина със земята и с нея са свързани голяма част от държавническите и реформаторски му усилия“, каза вицепрезидентът.

„И до днес се опитваме да съхраним земеделската традиция, да я предадем на децата си, да ги научим да обичат плодородната българска земя. Тази грижа към земята трябва да подкрепим в онези български села и малки общини, които обезлюдяват поради липса на перспектива“, подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът припомни думите на Стамболийски, които разкриват философията на човека и държавника: „Аз ценя живота на човека не по количеството на изживените години, а по количеството и качеството на изпълнения дълг“.

Жители и гости на Славовица поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на Александър Стамболийски в центъра на селото. Паметта на бившия министър-председател на България бе почетена с едноминутно мълчание и тържествена заря.