Цачева: Имаме ясна позиция в подкрепа на създаването на Европейска прокуратура

Политика

16-06-2017, 10:52

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цачева: Ще подам оставка, само ако премиерът я поиска

Цачева проведе среща с Вера Йоурова

Гражданите на ЕС имат необходимост от това

България има ясна и категорична позиция в подкрепа на необходимостта от създаване на такава институция. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Цецка Цачева, в отговор на въпрос от народния представител Миглена Александрова, относно конкретни действия на България за структурирането и започване на работа на Европейската прокуратура, предава Агенция „Фокус”.

„Гражданите на ЕС имат необходимост от това в случаите, в което е доказано, че европейски средства не се разходват по предвидения начин. Когато се злоупотребява с тях, е необходимо да се реализира ефективно наказателно преследване”, подчерта Цачева и обясни, че такава институция ще спомогне за разкриването на престъпления, които засягат финансовата стабилност на ЕС.

„На последния Съвет по правосъдие, който се състоя в Люксембург, министрите на правосъдието подкрепихме създаването на този регламент, приехме регламента”, коментира правосъдният министър.

Цецка Цачева поясни, че това ще бъде и сред темите на нашето председателство на Съвета на ЕС.

По темата с мажоритарния вот, тя заяви, че усилията на ГЕРБ в тази посока ще продължат. Законодателната инициатива на ГЕРБ е във връзка с проведения на 6 ноември 2016 г. национален референдум и резултатите от него.