Борисов: Всички трябва да окажем натиск върху бюрокрацията! (видео)

Целта ни е като гражданско общество и всеки на мястото, на което стои, да окаже натиск върху бюрокрацията

Премиерът Бойко Борисов заяви в края на работна среща в МС, че най-дългият срок, в който трябва да се предприемат нормативни и други промени за намаляване на административния натиск върху хората и бизнеса е един месец. Бойко Борисов свика среща с представители на местната власт, държавните институции и браншови организации за обсъждане на мерките за намаляване на административната тежест и облекчаване на режимите за работа с гражданите и бизнеса.
Той изтъкна, че в случаите, когато не се спазват разписаните по закон изисквания за намаляване на административната тежест, ще бъдат наложени санкции и глоби.
Целта ни е като гражданско общество и всеки на мястото, на което стои, да окаже натиск върху бюрокрацията, която може на някои места да се справя прекрасно, но на други - дали от незнание, нежелание, мързел или саботиране пречи на процеса, заяви премиерът.
Много ми се иска свидетелствата за съдимост да отпаднат като такъв документ, защото при отворен регистър би могло да се проверява от всеки, каза Борисов, като посочи, че това ще доведе до загуба на такси, но подчерта, че 26 милиона човекочаса се губят за вадене на удостоверения. Ако се сметнат таксите, които общините и държавата получават на фона на загубите за бизнеса, на нервите и негативните усещания на хората, мисля, че ще съумеем да ги поемем като бюджет, каза още министър-председателят.

Ще облекчим административната тежест за гражданите и бизнеса. Днес по време на работна среща в Министерски съвет обсъдихме стъпките към тази реформа. Всички политици в предизборната си кампания говореха за намаляване на административната тежест. Ние ще работим с общините, за да постигнем такъв синхрон, че това да се получи навсякъде. Ще вложим цялата си воля, за да решим този проблем.

Публикувахте от Boyko Borissov в 16 юни 2017 г.