Фестивал на танца, детските усмивки и приятелството

От 2 да 6 юли 2017 г. в Силистра

Международният детски танцов фестивал "Утрешният мир започва с днешното приятелство" ще се проведе от 02 да 06 юли 2017 г.
Фестивалът се провежда под патронажа на д-р Юлиян Найденов - кмет на Община Силистра и с подкрепата на Министерство на културата. Над 300 са децата участници във фестивалните прояви на Двадесет и второто издание.
Предистория
Фестивалът стартира през 1994 година като първият за България Международен детски танцов фестивал с въздействащото послание : "Утрешният мир започва с днешното приятелство". Основатели са председателят на Сдружението на детско-юношеските хореографи в България Агрипина Войнова и силистренският хореограф Йордан Филипов.
В Силистра са гостували изявени детски танцови състави от Европа, Азия, Америка и Африка. Богата е историята на фестивала, която съхранява самобитна култура и танцово изкуство. Хилядите млади участници, зрители и гости за цял живот носят в сърцата си любовта към танца, спомена за приятелството и гостоприемството на красивия ни град Силистра.
Безценен е приносът на фестивала за диалога между младите хора , културите и народите.
Фестивалът през 2017г.
През настоящата година участие във фестивала ще вземат четири чуждестранни състави:
- Детски танцов ансамбъл "Сузириа" -гр.Волошиск, Украйна
- Ансамбъл "Газапкхули" - гр. Батуми , Грузия
- Детски танцов ансамбъл "Традиция - Грозд" - гр. Тръстеник, Сърбия
- Ансамбъл "куд Живиниче" - гр. Живиниче, Босна и Херцеговина
Всички силистренски детски танцови състави ще участват във фестивала
- Ансамбъл "Добруджа"
- ФГ "Ритъм"
- ДФА "Добруджанче"
- ДТН "Родолюбие" - с. Айдемир
- Б 2 Балет
- Балет "Лиденс"
- Балет "Аксел"
- Клуб за състезателни танци "Елеганс"
Постоянно ще работи фестивалният клуб във фоайето на Салона на Община Силистра, в който журналисти, участници, гости и граждани могат да получат актуална информация за фестивалните дни.
Акценти в програма:
През първия фестивален ден - 03 юли 2017 г.от 9.00 часа е пресконференцията и техническата конференция с ръководителите на състави във фестивалния клуб. От 10.30 часа в Дунавския парк - втория фонтан, ще се проведе ателие по танци с всички участници. В ателието ще се разучават фолклорни хора от всички страни - участници във фестивала.
Същия ден от 17.00 часа - Дефиле - от фото "Стаки" до площад "Свобода" съставите ще дефилират, предвождани от Градски духов оркестър и флага на фестивала. От 17.30 на площада - тържествено откриване на фестивала, с изпълнение на химна на фестивала "Де е България?" и издигане на фестивалния флаг. Следва първи фестивален концерт в театъра.
През втория фестивален ден - 04 юли 2017 г. от 9.30 часа на басейна на хотелски комплекс "Дръстър" - Силистра ще се проведе конкурс "Мис и Мистър Фестивал". От 18.00 часа в салона на театъра стартира вторият фестивален концерт.
На 05 юли 2017 г. от 10.00 часа на площад "Свобода" с участниците във фестивала ще се проведе Пленер "Аз рисувам фестивала". От 11.00 часа в Заседателната зала на Община Силистра, кметът на общината д-р Юлиян Найденов ще се срещне с представителни групи на всички състави - участници във фестивала. От 17.00 часа ще бъде тържественото закриване на фестивала и заключителният концерт.