Вълчев: Масовизацията на висшето образование е обща политика

Работи се по преструктуриране на приема и финансирането и настройване на системата

Висшите училища винаги реагират, когато един такъв проблем стане публичен. Може би липсва нещо, за да реагират преди да стане публичен. Това е разговор, който трябва да проведем с тях. Има отговорност на академичните ръководства да запазят имиджа. Това коментира в ефира на Нова Телевизия министърът на образованието Красимир Вълчев по казуса със скандала в УНСС.

Вълчев определи като неуместно решението на ръководството на университета да накаже с предупреждение за изключване студентът Кезим Медев, който преди дни обвини професор от висшето училище, че пише 3-ки и 4-ки на празни изпитни листове. Това решение е неуместно. Не живеем във времената на традиционната институционалност. В днешно време нищо не остава скрито”, заяви министърът.

Освен това той коментира, че масовизацията на висшето образование е обща политика. „Преди 1990 година в системата на висшето образование са приемани 30% от завършващите университети, днес над – 75%”.

„След 1990 година мрежата се универсализира, профилът на висшите училища се универсализира, всички започнаха да образоват по неприсъщи направления. Повечето професионални направления, създадени след 1990 година, са с ниска оценка за качество и реализация”, коментира още министър Вълчев.

По думите му в момента се работи по преструктуриране на приема и финансирането и настройване на системата да работи с по-малко студенти и по-голямо финансиране на един студент, но в зависимост с качеството на обучението и в съответствие с потребностите на пазара на труда.

„За едно и също висше училище намаляваме финансирането за едно направление и увеличаване за други. Тази политика вече дава своите резултати”, заяви Вълчев.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен