18-та Национална среща на млади балетни изпълнители в Добрич

От 23 до 25 юни 2017 г. в ДТ „Йордан Йовков”

Националната среща на млади балетни изпълнители "Анастас Петров" вдига завеса в Добрич за 18-ото си издание. В дните между 23-25 юни 40 млади артисти ще се състезават за Голямата награда в родния град на патриарха на българския балет, съобщават от общината, с чието съдействие и на Министерството на културата се организира форумът. Проявата е под патронажа на кмета на Добрич Йордан Йорданов. Националната среща, която се организира от фондация "Международен балетен конкурс - Варна",е включена в Програмата за закрила на деца с изявени дарби през 2017 година. Балетните артисти до 18-годишна възраст, които спечелят Голямата награда и първите три призови места, ще получат едногодишни стипендии от Министерството на културата.
Участниците в конкурса ще се състезават в две възрастови групи - 14-19 и 20-26 години. Състезанието ще протече в два тура - задължителна класическа хореография и класическа и съвременна хореография, информират от общината.
Най-талантливите танцьори ще бъдат определени от жури под председателството на премиер солиста на Софийската опера и балет Ясен Вълчанов, който е първият носител на приза "Анастас Петров" през 1982 година. От националната среща на млади балетни изпълнители тръгва успешният творчески път и на други членове на журито - Марта Петкова, спечелила Голямата награда през 2001 година, и Росен Канев с трета награда от надпреварата през 1993 година. В комисията, която ще оценява младите таланти, са и Сара-Нора Кръстева - ръководител на балета на Софийската опера и балет,и Любомир Кацаров - премиер солист, балетен педагог.

П Р О Г Р А М А

Драматичен театър „ Йордан Йовков” - 24  юни 2017 г.,  9:30  часа

ОТКРИВАНЕ. ПЪРВИ ТУР

Класическа хореография

 25 юни 2017 г.,  9:30 часа

ВТОРИ ТУР

Класическа и съвременна хореография

 25 юни 2017 г.,  18:00 часа

ЗАКРИВАНЕ. ОБЯВЯВАНЕ НА НАГРАДИТЕ

ГАЛА КОНЦЕРТ НА ЛАУРЕАТИТЕ И ФИНАЛИСТИТЕ