М. Стоянова: Трябва преструктуриране на икономиката, за да има европейски заплати

Държавата не може да се меси пряко в увеличаването на доходите, има други механизми

Около 20 процента увеличение на учителските заплати се предвижда от следващата учебна година. Точният процент ще стане ясен след отчитане на изпълнението на бюджета за първите 9 месеца. Това каза в ефира на БНТ депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова.

"За да има повишение на заплатите въобще, така че те да достигнат европейски нива, се налага преструктуриране на икономиката и ориентиране към високопродуктивни отрасли, които носят висока добавена стойност", коментира Стоянова.

Според нея държавата не може да се меси пряко в увеличаването на доходите, но има финансови механизми като вдигането на минималната работна заплата. "Това обаче ще наложи корекция и на бюджетните възнаграждения и съответно повече разходи за държавната сметка", каза председателят на бюджетната комисия.

"Ако наистина от 2018 година минималната работна заплата стане 510 лева, така както е предвидено и тя продължи да расте в следващите години с един ръст от по 10%, това означава, че в някои бюджетни сфери средната работна заплата ще се изравни с минималната за страната, което е недопустимо, тъй като там работят хора с образование, квалификация и т.н. Това е социалната сфера, а там е изключително трудна работата. Там се работи на терен с хора в неравностойно положение. Сферата на културата - читалища, библиотеки, галерии и т.н., където скоро средната заплата също ще стане минимална. Така че това е от една страна стимулирайки ръста на доходите чрез административното вдигане на минималната работна заплата, това е едно предизвикателство и пред бюджета. Защото това означава, че трябва да се направи по-късно и следващата крачка, към увеличаване на заплатите в бюджетната сфера", категорична е Стоянова.Снимка на Деня

Кадетите на ТСК – Русе със злато от Държавното отборно първенство в Хасково