Как 23 юни става ден на Олимпизма

Съвременния двигател на Олимпийските игри е барон Пиер дьо Кубертен, Стефка Костадинова е избрана начело на БОК за трети път

Преди да говорим за барон Пиер дьо Кубертен трябва да се върнем в древността при първите организирани олимпийски игри. Състезанията се провеждали в град Олимпия в древна Гърция. По първи данни на историкът Тимей от Таормина тези игри се провеждали след 776 г преди н.е на всеки четири години през юли и август.

През 1766 г при археологически разкопки в Олимпия са открити спортни и храмови постройки. Първоначално идеята за възраждането на Олимпийските игри принадлежи на поета Панайотис Суцос.

След това идва времето на барон Пиер дьо Кубертен.На конгрес проведен от 16 до 23 юни 1894 година в  Сорбоната Кубертен представя своите идеи за организиране на Олимпийски игри на международната общественост. Решено е първите съвременни Олимпийски игри да се проведат в Атина през 1896 година. Така тръгва историята на олимпизма. А последната дата от конгреса в Сорбоната 23 юни става и ден на Олимпизма.

Първият президент на МОК е Димитриос Викелас, а генерален секретар е барон Пиер дьо Кубертен.

Първите олимпийски игри преминават с голям успех. Вторите през 1900 година са в Париж.Тогава за първи път участие в игрите взимат и жени. А на третите в Сейнт Луис през 1904 участват за първи път цветнокожи състезатели.

За първата модерна олимпиада през 1896 година в Атина заминават да представят честта на България гимнастиците Панайот Белев, Илия Пенчев, Димитър Илиев и Шарл Шампо. Ръководител на делегацията е Тодор Йончев. Само Шарл Шампо обаче се състезава на олимпиадата в три дисциплини от гимнастиката.

На 30 март 1923 по инициатива на министерството на войната е организиран Българският олимпийски комитет. За председател е избран Ефтим Китанчев. Целта на БОК е да организира състезателите за участие на олимпиадата в Париж през 1924. От България заминават четирима лекоатлети, седем колоездачи и двама състезатели по конен спорт, както и футболният ни отбор. Генерал Владимир Стойчев се класира на 11-то място в конната езда от общо 99 участници. След това начело на БОК е Димитър Станчов. През 1929 за председател на БОК е назначен генерал Велизар Лазаров който е в основата на първата Балканиада през 1931 г. в София.

После начело на БОК застава генерал Рашко Атанасов. След 9 септември 1944 имуществото на БОК е отнето, а организацията е разформирована. През 1951 БОК е възстановен а за председател е избран генерал Владимир Стойчев. Първият олимпийски медал България печели на игрите в Хелзинки през 1952 - бронз на боксьора Борис Георгиев–Моката. Делегацията ни в Швеция е от 63 състезатели. Първият олимпийски златен медал е на Никола Станчев -свободна борба от Мелбърн 1956. В Австралия нашите печелят още 3 сребърни медала на Димитър Добрев и Петко Сираков - класическа борба и Юсеин Мехмедов - борба свободен стил и един бронзов медал на националният отбор по футбол. Българските участници на олимпиади имат общо 51 златни, 85 сребърни и 77 бронзови медала. През 1968 година на Олимпийските игри в Мексико футболният отбор на България печели сребърни медали.
Най-доброто представяне на България на олимпиада е през 1980 в Москва където България заема 3-то място в класирането по медали с 8 златни, 16 сребърни и 17 бронзови медала.
Следващият,който поема поста председател на БОК е Иван Славков.
От 11 ноември 2005 председател на БОК е олимпийската шампионка от Атланта 1996 Стефка Костадинова.Тя бе преизбрана за трети път на отговорната длъжност.