Захариева: Ще е грешка прокуратурата да влезе в изпълнителната власт

България ще помага на Македония по пътя на европейската интеграция

България ще помага, когато й се потърси помощ. Така коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева посещението на македонския премиер Зоран Заев пред бТВ.

„Беше историческо посещение не само защото 2013 г. премиерът е бил в България. Сега беше на високо ниво. 2 дни беше тук, имаше срещи с президент, премиер, министри. Над 175 са негативните публикации за България до вчера на обяд. Не мога да разбера защо. Беше дадено послание, че Македония иска да въври по пътя на европейската интеграция. Това ли е негативното тук? Какво доведе 26 години до капсулиране на Македония и задълбаване в непатриотичните неща? Посланието на двамата премиери е да празнуваме заедно историята си. Това е европейският начин“, коментира Захариева.

Според нея никой не отрича общата ни история с Македония. „Договорът за добросъседство е символичен. Това, което направиха двамата премиери е още по-символично. Ангажиментът заедно да празнуваме други исторически дати, които свързват двете държави. България призна първа януари месец 1992 година Македония. Не искаме нищо по-различно от това, което имаме в договори с други държави. Няколко са нещата – общата история, македонският език, който е съгласно Конституцията. Никой не отрича тяхната идентичност. Това е послание към техните граждани. Малко повече самочувствие. За съжаление, няма да им е лесно“, коментира вицепремиерът.

Твърдението на руския президент, че славянската азбука идва от македонските земи, Захариева определи като абсурдно. „Неслучайно премиерът отказа да приеме Карпов. Имаме ли интерес още 26 години да продължаваме по същия начин? В Русия пишат на кирилица. Как да се изключва приносът на България? Не мисля, че и Зоран Заев го изключи. Ясно е кой е създал глаголицата и от къде е тръгнала кирилицата. Имаме самочувствие и не мислим, че някой може да оспори приноса на България по отношение на кирилицата“, подчерта тя.

Във връзка с отправената покана от страна на държавния глава Румен Радев към руския президент Владимир Путин да посети България на 3 март, Екатерина Захариева посочи, че Радев има право да го кани. „Не знам дали има официален отговор. Ако Путин дойде, ще го посрещнем.“

"Включването на прокуратурата в изпълнителната власт ще бъде грешно решение", каза още Екатерина Захариева. Според нея не би било добре, ако правосъдният министър може да сменя главния прокурор. Захариева смята, че разговорът за съдебната реформа трябва да е професионален, а не на лично ниво.

Според Захариева правителството не трябва да взима страна в конфликтите в съдебната власт. "От конфликтите в съдебната система печелят престъпниците", казва тя.

"Грешка ще е, ако се спрат предаванията на чужди езици на БНР, смята Захариева. Тя обясни, че е говорила за това с генералния директор на БНР Александър Велев. Добре е предаванията на чужди езици да останат, тъй като има български малцинства, които предпочитат да слушат нашето радио на езика в страната, където са", смята Захариева.