Захариева взе участие в Съвет „Външни работи” в Люксембург

Борбата с тероризма също бе сред водещите теми в дневния ред на Съвет

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева взе участие в Съвет „Външни работи” в Люксембург. Заседанието започна с минута мълчание в памет на жертвите на пожарите в Португалия и Лондон, както и жертвите на терористичните атаки във Великобритания и Мали.

Върховният представител по външната политика на ЕС Федерика Могерини представи първия годишен доклад за изпълнението на Глобалната стратегия на ЕС. Министрите приветстваха постигнатия напредък и потвърдиха необходимостта от по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната в отговор на предизвикателствата за мира и сигурността. Подчертана бе важността и на работата за изграждане на устойчивостта на партньорите, борбата с хибридните заплахи, морската сигурност и стратегическата комуникация.

Първите дипломати на ЕС обсъдиха със заместник-генералния секретар на НАТО Роуз Гьотемюлер изпълнението на приетите в резултат на Съвместната декларация от Варшава 42 мерки за засилване на сътрудничеството между ЕС и НАТО. Оценявайки положително постигнатия напредък, бе посочена необходимостта от задълбочаване на взаимодействието, включително във възможни нови сфери на сътрудничество, като например борбата с тероризма.

Общо бе мнението, че задълбочаването на сътрудничеството в сигурността и отбраната в рамките на ЕС засилва европейския стълб в НАТО и ще допринесе за засилване на способностите на Северноатлантическия алианс.

Министър Захариева приветства постигнатия напредък в сътрудничеството между ЕС и НАТО като изведе на преден план противодействието на хибридните и кибер заплахи, обмена на информация и ситуационната осведоменост, сигурността на границите, нелегалната миграция и енергийната сигурност. Подчерта важността на разширяване на взаимодействието в нови сфери на сътрудничество, като например борбата с тероризма.

Министрите бяха единодушни, че тероризмът е сред водещите заплахи за световната сигурност. Основни приоритети остават унищожаването на “Даеш”, борбата срещу финансирането на тероризма, борбата с радикализацията и насилствения екстремизъм, включително в интернет. Подчертана бе важността на продължаване на сътрудничеството със страните от Близкия изток и Северна Африка, Западните Балкани и Турция, Сахел и Африканския рог за справяне с общите предизвикателства на тероризма.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"