Павлова: Бъдещето на ЕС и кохезионната политика са важни за България

Икономическото развитие и растежът, сигурността и миграцията, социалната политика и борбата с неравенството - това е фокусът в програмата ни за председателството на Съвета на ЕС

Основният фокус на приоритетите в 18-месечната програма на триото Естония-България-Австрия са икономическото развитие и растежът, сигурността и миграцията, социалната политика и борбата с неравенството. Това каза Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) 2018 г., цитирана от Радио "Фокус".

Тя допълни, че темата за единния икономически, дигитален и енергиен съюз също е водеща. Лиляна Павлова обясни и защо кохезионната политика е важен приоритет на българското председателство.

„Бъдещето на Европейския съюз, бъдещето на кохезионна политика са важна тема за България. Перспективата на това е, че в България считаме, че е изключително важно, не само за бъдещата кохезионна политика, да продължи подкрепата за развитието на регионите, за изравняването на различията между регионите. Но, наистина, да осъществяваме подкрепа за икономическото и социално-образователното развитие на бъдещата Европа. Много важно е да отбележим, че именно по време на българското председателство ще започне дългоочакваният дебат за многогодишната финансова рамка след 2020 г., която е всъщност най-важната тема“, коментира още Павлова.
Тя допълни, че първият вариант на програмата трябва да е готов до средата на месец юли, когато той ще бъде приет като платформа и основа за водене на големия обществен дебат. Ресорният министър каза още, че определянето точно на 2018 от Европейския парламент като Година на европейското културно наследство ни дава уникалната възможност да се възползваме от предстоящите 12 месеца, за да представим своето материално и нематериално културно-историческо наследство пред ЕС.