С. Петрова: Трябва да стабилизираме раждаемостта у нас

Надявам се социалната система да мотивира хората да работят

Основен приоритет на социалното правителство е демографската политика, но все още предстои да бъде пусната в действие програма за справяне с проблеми. Това заяви д-р Султанка Петрова, зам.министър на труда и социалната политика в ефира на БНТ.

"Първото нещо е стопиране на отрицателния прираст. Имаме програма, по която ще работим, но след няколко дни ще бъде афиширана. В България трябва да се стабилизира раждаемостта и като първа крачка вече е направена с неограничен брой ин витро процедури, втори проблем е високата смъртност. Ще координираме работата с Министерството на здравеопазването. Един от нашите приоритети е профилактика и превенция на здравето. Няма да останат на заден план приоритетите, които съм имала като депутат за защита правата на уязвимите групи. Ще вземем мерките, но резултатите ще бъдат на малко по-късен етап.Мислим да реализираме нещо, което не е правено - регионална политика", обясни Петрова.

Относно политиката за малцинствата д-р Петрова изрази мнение, че ромите няма да бъдат повече от българите в следващите 30-50 години, ако се вземат необходимите мерки и сподели отново, че се разработват мерки против отпадането на ромски деца от училище. "Приоритет в моята работа е, че всички трябва да бъдем равни пред закона", каза още тя.

По темата за измамите в ТЕЛК зам.-министърът сподели, че не е тайна, че има проблеми и се надява да бъдат изчистени, за да не бъдат ощетени хората. "Надявам се социалната система да не се превръща в начин, по който да живеят хората, а да бъдат мотивирани да работят", добави тя.

След увеличението на пенсиите с 20 лева от 1 юли Султанка Петрова каза, че хората не са толкова щастливи от тези 180 лева, но от есента на 200 лв и от министерството ще бъдат положени усилия да има преизчисления.

"Нито вие, нито аз мислим, че един човек може да живее с 200 лева Моята майка получаваше 156 лева, а беше работила 43 години. Не са много тези пари, но това е, което може да си позволи държавата. Не сме отстъпили от решението си пенсията да стъпи на 300 лева В момента нямаме тази финансова възможност да се случи бързо", заключи тя.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен