Х. Гаджев: Новият изтребител трябва да бъде избран след проучване

Политика

27-06-2017, 09:32

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цветанов: Радев е защитил решението за закупуването на шведските изтребители

Ние купуваме не само самолети - ами и поддръжка и обучение

Изборът на нов изтребител трябва да стане след подробно проучване. Около това се обединиха в ефира на БНТ Христо Гаджев, от комисията по отбрана в парламента и авиоекспертът Красимир Грозев.

"Процесът до декември беше под парламентарен контрол и бяхме наясно какво се случва. По време на изборите. Това съвпадна с дейността на служебното прав. Искаме да разберем как са протекли оценките. Всичко ли е минало по правилата. Трябва да го направим, за да можем като дойде време за ратификация, работата на временната комисия няма да пречи на МО. Едни такива сделки с голям финансов ресурс трябва да са прозрачни", обясни Гаджев.

На въпрос, дали има съмнения за нерегламентирано въздействие върху експертите, той отговори, че се надява да няма. Гаджев поясни, че хората при изчисляването на живота на самолета са си свършили работата.

"Не е наша работа да определяме кой е самолет е по-добър. Ние купуваме не само самолети - ами и поддръжка и обучение. "Юрофайтър" е прекрасна машина, но поддръжката му е много скъпа. За нас е важно като парламент, че изборът е направен само на база техническите условия. Президентът е безспорен експерт. Но президентството вече няма нищо общо. Искаме да изчистим всички въпроси, за да можем с чиста съвест да го подкрепим", каза още Христо Гаджев.

Експертът Красимир Грозев е на мнение, че е най-добре процедурата да се разсекрети.

"Юфайтер" е хубав, но много тежък за поддръжка. "Грипен" е нов, Ф-16 се използва и е проверен. Двете неща струват почти еднакво, но ако единия го ползваш 15 - другия 30 г. "Грипен" май е малко по-евтин. Сроковете на доставка - при Ф-16 - традиционно са дълги - 3 г. При шведското предложение говорим за 18 месеца", обясни той.