Журналисти от Южна Корея впечатлени от подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019

Мисия Пловдив

27-06-2017, 13:02

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Президентът на Журналистическата асоциация на Корея Джунг Кю Сунг покани Кирил Велчев на посещение

Журналисти от Южна Корея бяха впечатлени от подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година. Те се срещнаха с изпълнителния директор на фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев, който ги запозна с подготовката за провеждането на значимия културен форум, както и с проявите, включени в календара на града. Toй посочи, че над 100 са културните събития, които се провеждат всяка година в Пловдив. В момента на изключителен интерес се радва традиционният оперен фестивал Opera Open, който се осъществява с международно участие и с подкрепата на Фондация „Пловдив 2019”, като представя разнообразие от жанровете опера, балет, оперета, мюзикъл и модерен танц. Тази година в програмата му са включени 11 продукции, от които 4 опери – 2 от които премиерни, 2 балета – класически и съвременен, 3 концерта с виртуозни инструменталисти, мюзикъл и оперета.
На изключителен интерес се радва и Международният фолклорен фестивал, който ще се проведе за 23-ти път от 1 до 5 август. Пловдивчани и гостите на града ще имат възможността да проследят всички вечерни концерти на Античния театър, който и тази година ще посрещне танцьори от няколко континента. Чуждестранните гости бяха впечатлени, че в него са участвали и ансамбли от Южна Корея. Президентът на Журналистическата асоциация на Корея Джунг Кю Сунг покани Кирил Велчев на посещение, за да се запознае на място с културните традиции на страната му и да осъществи бъдещи контакти с танцови ансамбли и с дейци на изкуството от азиатската държава. В знак на благодарност за гостоприемството Джунг Кю Сунг подари сувенир на изпълнителния директор на фондация „Пловдив 2019“ и пожела контактите между Пловдив и журналистите от Южна Корея да продължат. От своя страна председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова покани Кирил Велчев да представи дейността на фондацията в Дома на журналиста в София и да презентира културния календар на Пловдив.
По-късно корейските журналисти посетиха най-новия туристически информационен център в Пловдив. Те гледаха в залата на Римския стадион 3D филм за историята на древния Филипопол и останаха впечатлени от богатото културно-историческо наследство на града. След това посетиха Стария Пловдив и се насладиха на уникалната атмосфера на Античния театър.
Визитата на корейските журналисти в Пловдив се осъществи в рамките на подписаното през 2015 г. Споразумение за сътрудничество между Съюза на българските журналисти и Журналистическата асоциация на Корея, която представлява 10 000 членове, обединени в близо 200 дружества от над 180 медии. Корейската делегация, оглавявана от президента на ЖАК Джунг Кю Сунг бе съпровождана от председателя на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова.