Ако Сирия използва химически оръжия, Лондон ще подкрепи американски удари по войските на Асад

Белият дом обяви снощи, че сирийското правителство, изглежда, се готви да извърши ново нападение с химическо оръжие

Великобритания ще подкрепи евентуални удари на САЩ по правителствените войски на Сирия, ако правителството на президента Башар Асад използва химически оръжия. Това заяви днес в ефира на Би Би Си министърът на отбраната на Обединеното кралство Майкъл Фалън, предаде ТАСС.
Той нарече "оправдани" действията на САЩ през април, когато въздушна база на сирийските правителствени сили бе обстреляна с американски крилати ракети. "Ако американците предприемат подобни действия, ние ще ги подкрепим", увери Фалън, без да уточни дали кралството е готово да предостави на САЩ пряка военна подкрепа.
Белият дом обяви снощи, че сирийското правителство, изглежда, се готви да извърши ново нападение с химическо оръжие, и предупреди Башар Асад, че той и неговите военни ще платят скъпо, ако го сторят.
Говорителят на Белия дом Шон Спайсър каза, че засечените от САЩ действия са сходни с тези преди нападението с химическо оръжие на 4 април, в което бяха убити 70 души в територия, контролирана от бунтовниците. Сирия отрече да е използвала бойни отровни вещества.
Изявленията на САЩ, че сирийските власти подготвяли химическа атака, са нов етап от провокация, чиито последици ще тежат върху съвестта на Вашингтон. Това заяви днес пред журналисти председателят на комисията по външни работи на Държавната дума Леонид Слуцки, участвайки в евразийски парламентарен форум в Сеул.
"Сигурен съм, че обвиненията са голословни, провокационни", каза той. Ако последва "нова химическа атака и за нея бъде обвинен Асад, а после и въздушни удари на ВВС на САЩ по цели от армията на Асад", ако загинат хора - "всичко това ще тежи на съвестта на нашите американски партньори", подчерта руският парламентарист.
Това е "опит да се изопачи образът на режима на Асад, платен с неадекватна цена - гибелта на мирни жители"; "позорна линия на поведение, несъвместима с нормите на международното право и просто с човешкия морал", добави Слуцки.