Освободиха от наказателна отговорност мъж от Добрич за укриване на данъци

Наложиха му административно наказание

Окръжен съд – Добрич освободи от наказателна отговорност и наложи административно наказание – глоба в размер на 1000 лева на управител на строителна фирма от Добрич за укриване на данъци. Делото бе образувано по предложение на Добричката окръжна прокуратура за прилагане на чл.78а от НК, според който 53-годишният И.И. следва да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание.

Мъжът бе признат за виновен в това, че  в периода от 14 февруари до 13 май 2013 година в Добрич в съучастие с още един извършител, в условията на продължавано престъпление,  е  избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 17 027 лева. За целта той използвал 8 фактури с невярно съдържание, потвърдил неистина в подадени декларации, които се изискват по силата на ЗДДС и  приспаднал неследващ се данъчен кредит за управляваното от него дружество. Неплатените данъчни задължения вече са възстановени в пълния им размер заедно с лихвите.

Делото срещу другия съучастник в престъплението, който е осъществявал счетоводното обслужване на дружеството, беше гледано в началото на тази година в Окръжен съд - Добрич, като му бе  наложено наказание  “пробация“ за срок от 6 месеца.

         Постановеният днес от Окръжен съд - Добрич съдебен акт подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.