140 ентеровируси ни атакуват, но не идва “апокалипсис”

Първоизточникът е замърсената храна

Над 140 ентеровируси ни атакуват през лятото. Д-р Ангел Кунчев успокои в студиото на “България сутрин”, че не става въпрос за “апокалиптично прогнозиране”, а просто началото на летния сезон с всички типични за него инфекции.

“Статистическите данни за миналата година и текущата, до последната бройка са еднакви, което не е успокояващо. В началото на годината имаме 7 хил. случая на ентероколитни заболявания, само през изминалата седмица са 300”, информира д-р Кунчев и допълни, че за хората в България това не е нормално, като се има предвид броя на неселението.

Но отбеляза нещо хубаво от ситуацията – че вирусите протичат леко.

Главният здравен инспектор подчерта, че не става въпрос за летен вирус, тъй като летният грип е с по-различни прояви. Но обясни, че при ентеровирусите организмът се нормализира в рамките на 2-3 дни.

Запитан каква е превенцията от ентероколитните заболявания, д-р Кунчев информира, че е достатъчно само около нас да има човек, който киха и кашля, но основният механизъм на вируса е замърсена храна, което предполага да имаме по-добра лична хигиена и да мием добре плодовете и зеленчуците, които консумираме.