Енергийните компании на САЩ - цел на хакерите

Глобална кибер атака от 27 юни порази IT-системите на компании в няколко страни от света, включително и Русия

Американските служби предупредиха американските компании от енергийния сектор за опасност от кибер атаки. ФБР и министерството на вътрешните работи са засекли през май месец множество от т.нар. фишинг атаки.

Както съобщи Ройтерс, позовавайки се на документ от 28 юни, по традиция хакерите имат за цел енергийния сектор като техните цели са различни - от кибер шпионаж до възможност на нарушат работата на енергийните мрежи в случай на конфликт. Документът се базира на общ доклад на федералните агенции по сигурност.

Авторите на доклада отбелязват, че през май месец активно се използват фишинг писма за събиране на информация, с помощта на която хакерите могат да получат достъп към мрежите на интересуващите го компании. По данни на ФБР и Министерството на вътрешните работи в редица случаи хакерите са успели на компрометират своите цели.

В документа, с който работи Ройтерс, не се посочват броя на компаниите, които са станали цел на атаките, както и техните имена.

Глобална кибер атака от 27 юни порази IT-системите на компании в няколко страни от света, включително и Русия, а на-сериозна засегна Украйна. Атаката беше насочена към нефтени, енергийни, телекомуникационни и фармацевтични компании.

По-рано тази седмица министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери не отговори на журналистически въпрос за това дали енергийната мрежа на САЩ е била цел на кибер атаки в последно време, но призова за повишаване на степента на защита.