Йотова: Дигитализацията е ресорът на бъдещето

Искрено желая успех на Мария Габриел в новото поприще

Дигитализацията е ресорът на бъдещето, на Мария Габриел няма да ѝ е лесно. Искрено ѝ желая успех в новото поприще. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова за телевизия „Bulgaria on Air“.

„Естония вече започна своето председателство. Неслучайно на представянето от естонска страна заявиха, че техен основен приоритет ще бъде дигитална Европа. Българският еврокомисар поема едно изключително трудно, отговорно, но и много достойно досие “, заяви Йотова. По думите ѝ предварителна калкулация сочи, че ако наистина се създаде единния цифров пазар, ЕС годишно ще генерира 415 млрд. евро.

За посещението ѝ в Босилеград, Йотова коментира, че е била там във връзка с отбелязването на 100 години от опожаряването на града. „Това, че не дойде самият кмет, който говори, че е от български произход, е достатъчно показателно и за хората от там. Убедена съм, че на следващите избори много ще се замислят. За мен беше важно самото отбелязване, защото историята трябва да се помни и да се използва не като инструмент за конфронтация, а заради самата историческа памет“, добави тя.

В този контекст е и коментарът й за политиката като цяло за българите в чужбина, че България е в дълг. „Това са хора, които не могат да бъдат поставени под един знаменател. Другата седмица съм поканила вицепремиера Валери Симеонов. Искам да координираме тези действия. Няма подредена стратегия, не е използван ресурсът на тези хора да бъдат лобито на България там, където живеят“, коментира Илияна Йотова.