Жълт код за високи температури, гръмотевични бури и градушка

Общество

02-07-2017, 09:51

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Температурни рекорди измерени на много места в България

Кодът е обявен в 21 области в страната

В общо 21 области от страната е в сила жълт код за високи температури, както и за гръмотевични бури и градушка, сочи справка на официалния сайт на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Областите, за които е в сила предупреждението за гръмотевични бури, интензивни валежи и градушка са: Видин, Монтана, Враца, София-област, Ловеч и Плевен. За последните две области важи и предупреждението за високи температури. Освен за Ловеч и Плевен, то е в сила и за: Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Стара Загора, Сливен, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол. Очаква се дневните температури да достигнат 35-38 градуса.

От института уточняват, че привечер и през нощта срещу понеделник в северните райони на областта ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще има гръмотевични бури, интензивни валежи и градушка. Очакваните сумарни количества са 15-25 л/кв.м, на изолирани места – до 50 л/кв.м.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен