Задължителните неща, които да направите преди пенсиониране

41% определят живота си след пенсиониране като труден

На каква възраст ще се пенсионираме след 20 години? Едва ли някой може да каже в момента... Със сигурност обаче ще е далеч над настоящата. Дали ще е на 67 или на 69, няма да е най-важното нещо. Много по-важно ще е как ще живеете след пенсиониране и какъв стандарт ще поддържате, пише money.bg.

Преди да посочим четири въпроса, на които да си отговорите преди пенсиониране, само ще припомним на тези, които бързат да се пенсионират, че животът след пенсия не е особено лесен или често поне не толкова, колкото си мислят.

Според изследване, направено сред пенсионерите в САЩ, 41% определят живота си след пенсиониране като труден. За сравнение само 12% от хората минали "под венчилото", смятат брачния живот за труден, а 23% от новите родители определят родителството като трудно. Така, че имайте едно наум, че животът след пенсиониране не е "песен".

Още по-труден може да стане живота на пенсионерите при липса на цел, социални стимули, липса на спътник в живота, или липса на достатъчно спестени средства (няма как да разчитате на държавната пенсия за нормален живот, особено в България).

За да направите живота си по-лесен ето някои неща, които можете да направите преди да се пенсионирате:

Задайте си въпроса защо се пенсионирате?

Дали е следствие на здравословни проблеми, стрес и напрегнатост, дълги работни часове? Дали имате разногласия с колеги или с шефа си? Дали работата вече не ви удовлетворява, както някога? Трябва да се фокусирате конкретно върху причината, която ще ви изведе извън пазара на труда.

Наистина ли искате да излезете от пазара на труда, или пък просто имате нужда от по-малко работни часове и по-малко отговорности. Може пък да имате нужда просто да поемете по друг кариерен път... А защо не да стартирате собствен бизнес (никога не е твърде късно)?

Направете проверка на финансовото си състояние

Знаете ли с какъв доход ще живеете след пенсия? Много е вероятно отговорът да е "не". Колко имате натрупани в допълнителните си пенсионни сметки, за колко време ще ви стигнат тези средства да живеете нормално, според вашия личен стандарт?

Това са все въпроси на които е добре да си отговорите преди да се пенсионирате. Защото в противен случай, може да се окаже, че не сте си направили добре сметката...

Направете си планове какво ще правите след като се пенсионирате

Да се пенсионират е мечта на много хора. Оказва се обаче, че често много от тях не знаят какво да правят с толкова свободно време, за което винаги са си мечтали. В допълнение много от тях започват да изпитват усещане за "непълноценност".

За да не попадате в подобна ситуация, направете си планове какво ще правите след като се пенсионирате. Дали ще помагате с внуците или пък ще се отдадете на хобито си, за което никога не сте имали време, няма значение. Важно е да имате ясна визия какво ще правите с целия си свободен ден.

Направете реален тест

За да добиете по-пълна и ясна представа как ще живеете след пенсиониране, направете си един опит. Вземете си един месец отпуск и се опитайте да живеете в границите на бюджета, с който ще разполагате, когато се пенсионирате.

Цел номер едно - не превишавайте бюджета си. Когато се пенсионирате, няма да можете да разчитате на допълнителен доход, ако средствата не ви стигат!