Намаляват заразно-болните в старозагорско

Има регистрирани - кучешка тения, хепатит и марсилска треска

Намаляват заразно-болните в старозагорско, но пък опасните летни болести на мръсните ръце -  хепатит, марсилска треска, дизентерия и дори кучешка тения имат спорадични проявления в региона – това са обобщените данни на РЗИ за изминалата седмица.

През 26 седмица на 2017г. са регистрирани общо 94 случая на ОРЗ, при 109 за предходната седмица. Регистрирани са общо 26 случая на заразни заболявания, при 32 за предходната седмица, съобщават от РЗИ в Стара Загора.

При капковите инфекции регистрираните случаи са следните:

- Варицела – 12 случая от гр. Стара Загора, гр. Казанлък, с.Ръжена. По категории случаите са класифицирани като вероятни. Отклонение от предходната седмица /-1/.
- Скарлатина – 2 случая от гр. Стара Загора. По категории случаите са класифицирани като вероятни. Отклонение от предходната седмица /-3/.

От групата на чревните инфекции регистрираните случаи са следните:
- Ентероколит – 6 случая от гр .Стара Загора, с. Братя Кунчеви, с.Малко Кадиево, с.Гита, с.Ягода, с.Загоре. По категория случаите са класифицирани като вероятни. Отклонение от предходната седмица /-3/.
- Шигелози (дизентерия) – 1 случай от с. Елхово. По категория случаят е класифициран като потвърден. Отклонение от предходната седмица /0/.

От групата на вирусните хепатити регистрираните случаи са следните:
- Вирусен хепатит – 2 случая от гр.Казанлък.  По категория случаите са класифицирани като вероятни. Отклонение от предходната седмица /+1/.

От групата на трансмисивните инфекции регистрираните случаи са следните:
- Марсилска треска (зараза от кърлежи)  – 2 случая от гр. Стара Загора. По категория случаите са класифицирани като вероятни. Отклонение от предходната седмица /0/.

От групата на паразитните заболявания регистрираните случаи са следните:
- Ехинококоза (кучешка тения) – 1 случай от гр.Раднево. По категория случаят е класифициран като потвърден. Отклонение от предходната седмица /+1/.

През изминалата седмица не са регистрирани епидемични взривове.