Йотова: Трябва ни цялостна политика за гетата

Отделянето на компактни общности е опасно, вижте в Западна Европа

Случващото се в Асеновград е много опасно и е проблем на националната сигурност, защото подобни общности има в цялата страна. Това заяви в ефира на БНТ вицепрезидентът на Илияна Йотова. Тя подчерта, че агресията не се проявява само в гетата, а в цялото общество. Тя се обяви за създаване на цялостна политика спрямо гетата.

Вицепрезидентът Илияна Йотова се обяви за създаването на цялостна политика спрямо гетата, която да обхваща всички институции и клонове на държавата, като трябва да се започне с образованието на децата. Тя одобри идеята на вицепремиера Валери Симеонов за засилено полицейско присъствие, но изрази съмнение, че МВР има възможността и ресурса да я изпълни.

"Хората протестират с основание. Отделянето на компактни общности е опасно, вижте в Западна Европа. В гетата се влиза само по време на избори. Ако не се правят половинчати, а цялостни мерки, положението ще бъде друго. Това не е по силата на нито едно правителство, премиер или президент", каза Йотова.

Тя заяви, че не вижда война между институциите в България, защото за война се искат две страни, а Президентството не враждува с никого. Тя каза, че уважава решението на Народното събрание да състави анкетна комисия за придобиването на нов боен самолет, стига в това да не прозира политически реваншизъм.

Вицепрезидентът заяви, че служебното правителство е уважило решението на 41-вото Народно събрание да се закупят самолети „Грипен“ от шведската компания „Сааб“. Тя отбеляза, че в стенограмата за решението бюджетът на проекта да се увеличи ще се види интересна промяна на мнението.

Йотова се обяви за обществено обсъждане на конкретни политики на българското председателство на Съвета на ЕС.