САЩ отпразнува Деня на независимостта

Доналд Тръмп каза, че състоянието на страната е добро, а икономиката се развива успешно

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания отбелязаха вчерашния национален празник на страната – Деня на независимостта, заедно с военнослужещи и техните семейства, предаде БТА. Според установената традиция за няколкото хиляди почетни гости на Южната морава на Белия дом имаше пикник с барбекю под звуците на оркестъра на Корпуса на морската пехота.

В краткото си приветствено слово Тръмп каза, че състоянието на страната е добро, а икономиката се развива успешно. Той даде висока оценка на въоръжените сили на САЩ и отбеляза, че пред страната стоят предизвикателство, но изрази увереност, че тя ще се справи с тях.

Сред поканените имаше представители на всичките пет вида въоръжени сили – армия, ВВС, ВМС, Морска пехота и Брегова охрана. Тръмп специално спомена името на един присъстващ – първи лейтенант от Морската пехота Майкъл Пенс, син на вицепрезидента Майк Пенс.

Във Вашингтон и други градове на страната вчера се състояха или предстои да се състоят редица прояви с историческа и патриотична тематика. По обед по централния столичен булевард, свързващ Конгреса и Мемориала на Линкълн, дефилираха военни части, оркестри, конници. За края на деня са предвидени концерт на Западната морава на Капитолия, предаван по националната публична телевизия Пи Би Ес, и фойерверки.

В Ню Йорк късно вечерта местно време се очакват тълпи да гледат фойерверките – 60 хиляди на брой заряда, изстрелвани от пет шлепа на Ийст ривър между Манхатън и Лонг айланд. Нюйоркчани и гости на мегаполиса ще чуят изпълнения на Дженифър Лопес, Шерил Кроу, Брад Пейсли и други, а шоуто ще се излъчи по тв канал Ен Би Си.

Организаторите на честването на празника в Чикаго също очакват много хора да се съберат вечерта на Военноморския кей, за да гледат зарята. Стотици хиляди се очакват и за фойерверките и концерта в Бостън. Освен с дрехи в червено, бяло и синьо, национални флагове и патриотични песни, жителите на Санта Моника, Калифорния, почетоха празника с парад на оркестри и ретро автомобили. В Южна Пасадена също имаше автопарад под мотото „Свобода на пътя. Честваме Шосе 66“.

По традиция гражданите на САЩ посрещат празника на открито, по възможност извън града, заедно с роднини и приятели. А които остават в градовете, могат да си организират пикник с барбекю в парковете.

Тази година американците отбелязват 241-ата годишнина от отхвърлянето на господството на британската корона. На 2 юли 1776 г. във Филаделфия т.нар. Втори континентален конгрес приема резолюция за независимост, а Декларацията за независимост, съставена от Томас Джеферсън, Джон Адамс и Бенджамин Франклин и написана на хартия, е с дата 4 юли, тоест два дни по-късно.