Европарламентът прие споразумение между ЕС и Куба за сътрудничество

То ще започне да влиза в сила през идните месеци

Европейският парламент единодушно прие първото споразумение за сътрудничество между Европейския съюз и Куба, независимо от продължаващите притеснения за нарушения на човешките права в комунистическата страна, предава Нова Телевизия.

Депутатите в парламента в Страсбург одобриха Споразумението за Политически диалог и сътрудничество, подписано през декември 2016 г., на което се гледа като на политически ответен удар срещу твърдата позиция на новия американски президент Доналд Тръмп срещу Хавана.

„Европа има чудесната възможност да демонстрира на САЩ, които имат тенденцията да се оттеглят, че е възможно да се поддържат най-високи очаквания от Куба и да се нормализират двустранните отношения", заяви евродепутатът Елена Валенсиано, която докладва за споразумението.

С него Куба се присъединява към други държави от Латинска Америка със сходни договори с Брюксел. Преди това отношенията на ЕС с островната държава бяха обвързани с т. нар. обща политика, която имаше отношение към подобряването на човешките права в страната. Именно те бяха и основна пречка пред сделката, която се договаря от април 2014 г., а мнозина депутати настояват за по-строга позиция по въпроса.

След днешното гласуване споразумението, което също така поставя основа и за търговски сделки, се очаква частично да влезе в сила през идните месеци.

Окончателното му прилагане изисква ратифициране в 28-те страни членки на ЕК и може да отнеме години.