Кметът на Флоренция "къпе" туристите, излизащи на пикник

Общество

06-07-2017, 11:37

Снимка:

bulgariautre/ архив

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Европарламентът прие споразумение между ЕС и Куба за сътрудничество

Дарио Нардела мокри с маркуч стъпалата на Базиликата Санта Кроче

Кметът на Флоренция е заявил на туристите, че ще се наложи да се "намокрят", ако решат да седнат на пикник на стъпалата на някои от най-големите църкви в града, тъй като ще мокри стъпалата им, за да върне "благоприличето" в посетителите на града, предава Гардиън.

Стъпалата на Базиликата Санта Кроче (Църквата на Светия Кръст във Флоренция), гробницата на Микеланджело, са първите, които бяха намокрени. Целта на това беше посетителите да не сядат на стъпалата и да не обядват пред църквата.

"Нямаме нищо против туристите, знаем, че те са много важни за нашия град", казва Дарио Нардела. "Има проблем с уважението към благоприличето, обаче. Голяма част от посетителите са възпитани и елегантни, но напоследък все по-често има такива, които не уважават културното ни наследство. Те сядат да обядват на стъпалата на църквите и оставят боклуци след себе си", каза още кметът на Флоренция.

Освен стъпалата, улиците в центъра на града също бяха намокрени, като част от експеримент, целящ да види, дали това ще откаже посетителите от яденето на стъпалата на църквите. Нардела обвинява основно хората посещаващи града за няколко часа.

"Не забравяме яденето на сандвич, докато се разхождат из града, нито пък хората да седнат, когато не ядат. Искаме да откажем хората от това да си правят "пикник" в града. Вместо да ги глобяваме, решихме, че тази мярка е по-елегантна", обясни Нардела.

Това е една от мярките, предприети от Дарио Нардела, откакто той стана кмет на Флоренция през 2014 г. През януари той прие мярка, насърчаваща ресторантите в града да използват продукти, типични за региона. Освен това, той блокира искане на веригата "Макдоналдс" да отвори ресторант в центъра на града.