Продължава срещата на лидерите от Г-20 в Хамбург

За реда следят 20 000 полицаи

Продължава срещата на Г-20 в Хамбург. Участниците са 20 световни лидери, 6000 делегати и личен персонал по сигурността. Този уикенд Хамбург е най-охранявания град в света. За реда следят 20 000 полицаи, командировани от цяла Германия, а 3000 журналисти отразяват събитията. Германският град отдавна е отвоювал прозвището си „врата към света” и е един от центровете на световната търговия. Хамбург е пълен антипод на политиката на протекционизъм .

Пристанището е една от най-важните търговски зони в Европа. Тази година по показатели вече има малка преднина пред другите ключови портове Ротердам, Антверпен и Бремен. За първата четвърт на 2017 г. общият оборот на стоки на пристанището в Хамбург е 35,4 тона, като най-голям дял заема стокообменът с Китай, съобщават от Би Ти Ви.

Хамбург е и градът на богатите, където се брои всеки цент. За свой дом са го избрали 42 хил. милионери, като 863 от тях са мултимилионери, както и 18 милиардери. Хамбург е и градът-средище на най-изявените леви алтернативни групи и антиглобалисти, които имат добра мрежа в цяла Европа. Затова властите са готови за сблъсъци и за големи протести с до 100 хил. демонстранти.

Не на последно място, Хамбург е и градът на медиите. В него са редакциите на едни от най-големите и влиятелни германски печатни и електронни медии.  Очакванията са, че на финала държавите ще се обединят в обща декларация за изпълнение на поетите ангажименти по Парижкото споразумение и намаляване на емисиите на парниковите газове, дори и без съгласието на Тръмп. Теми на разговорите ще бъдат още борбата с бедността, миграцията от Африка и възможно сътрудничество , човешките права, борбата с тероризма, дигиталната ера, конфликтите в Близкия Изток, Украйна и отношенията със Северна Корея. Г20 е основава през 1999 г. като неформален форум за съвместно сътрудничество по глобални икономически теми. Заради финансовата криза от 2008 г. клубът на богатите държави и ЕС се среща всяка година.