Лидерите на Г-20 постигнаха съгласие за окончателната декларация

Лидерите на Г-20, включително американският президент Доналд Тръмп, стигнаха до компромис

Лидерите на Г-20, включително американският президент Доналд Тръмп, стигнаха до компромис по формулировката на окончателното изявление от срещата на върха по въпросите на търговията. Продължават обаче дразгите по отношение на изменението на климата, съобщи АФП, цитирана от БНТ.


В търговски аспект, те ще се ангажират да се борят срещу протекционизма, но също така ще позволят "легитимни" мерки за защита на техните пазари, каза източникът в последния ден от преговорите в Германия.

Резултатът представлява компромис с Тръмп, който иска да направи повече, за да защити местните компании от чуждестранна конкуренция, чрез политиката си "Америка на първо място".

Въпреки това, по въпроса за изменението на климата, преговарящите остават разделени, след решението на Тръмп да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата в 2015 г.

Заключителната точка в комюникето е за изкопаемите горива, обвинявани за глобалното затопляне, а американската страна иска да продължи да изнася и да насърчава използването им.