Тръмп към Меркел: Вашите лидерски качества са невероятни

Американският президент Доналд Тръмп похвали германския канцлер Ангела Меркел за подхода й

Американският президент Доналд Тръмп похвали германския канцлер Ангела Меркел за подхода й по време на домакинството на срещата на върха на Г-20 в Хамбург. Това стана на фона на сериозните разногласия на форума и съпроводените с насилие улични протести, предаде ДПА.
"Вие се справихте чудесно и свършихте невероятна работа", каза Тръмп пред Меркел. "Вашите лидерски качества са невероятни и много вдъхновяващи."
Реториката на Тръмп под лозунга "Америка на първо място" и решението му от миналия месец да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата подразниха германските политици.
Американският президент преди това бе изразил недоволствои от търговския дефицит на страната му с Германия, както и недостатъчните според него разходи на Берлин за военната сфера, съотнесено с германския БВП. На моменти отношенията му с Меркел изглеждаха напрегнати, особено имайки предвид съобщенията му в Туитър, в които остро критикуваше германската политика.
Тръмп заяви още, че демонстрациите на антиглобалистите, в които по думите му участват "немного хора", с нищо не са попречили на срещата на върха на Г-20, предаде ТАСС