Лъчезарната Ива Давидова ще пее и тази година на "Пирин Фолк"

Освен народната песен обича езда, планински туризъм, голф

Ива Давидова е родена на 10.12.1988 г. в София, но живее в Перник. Още на 4-годишна възраст проявява интерес към музиката. Подкрепяна безрезервно от семейството си, тя започва да свири на пиано и да развива своя музикален талант, като изпълнява поп песни на различни участия и конкурси.
Първата й изява на сцена е на осемгодишна възраст в Арт салона на Двореца на културата - Перник. Следват години, през които интересите й гравитират между поп музиката и фолклора, докато слънчевата певица не открива своето уникално място в народната музика благодарение на срещата си с композитора Калоян Бакалов. Като солистка на детски хорове изпълнява много автентични народни песни и печели първи награди и дипломи от „East-west euro intelekt”-1999г. в НДК - София, „Орфеево изворче”-2002г., конкурс фестивал „Младежта твори”-2001г.на Софийския общински съвет, фестивал за изворен фолклор с.Дрен-2001г., ”Малките големи звезди”- 2000г. в Пловдив и др.
Едва 14-годишна, лъчезарната Ива е първата изпълнителка нa студио ”Веселина”, която записва самостоятелна песен със заглавие ”Слънце”-2002г. с аранжимент на Калоян Бакалов. Към прекрасната композиция е заснет и едноименен видеоклип. Следват много записи на македонски и шопски песни: ”Понапил ми се Илия”, ”Внимавай кога се жениш”, ”Заколи ми черна кокошка”, ”Зайди, зайди ясно слънце”, ”Рада радомирка”, ”Песен за Райна Попгеоргиева” , ”Похвали се мома Елка” и др., като всяка песен младото дарование зарежда със своя позитивизъм и любов към българския фолклор. Песента „Рада радомирка”, подарена на Ива от народния певец Георги Гьолски, става тотален хит. През 2006г. младата изпълнителка издава първия си самостоятелен албум”Слънце”. В него са събрани едни от най-хубавите народни песни от македонския и шопския край, обработени с модерен аранжимент. Аранжори в албума са Калоян Бакалов, Борислав Згуровски, Петър Пейков, Анатоли Киров и др. За блестящото изпълнение на песента „Зайди, зайди ясно слънце” името на Ива Давидова е редом до такива бележити изпълнители като Александър Сариевски, Зафир Хаджиманов и Николина Чакърдъкова, споменато в международнопосещавания сайт Youtube.com.
Ива Давидова е завършила Немска езикова гимназия. Владее немски и английски език. Има бакалавърска степен по „Психология” и магистърска степен по „Юридическа психология” в ЮЗУ ”Неофит Рилски”-Благоевград. Като млад и изключително положителен човек, тя има за цел чрез песните си да приобщи младото поколение към българската народна музика, предлагайки съчетание от талант, енергията на младостта и силата на българските традиции. От началото на 2008 г. Ива е част от музикалното семейство на “Ара мюзик”.
През септември 2008г. Ива се представи в двете конкурсни вечери на международния фестивал за авторска македонска музика „Пирин фолк”- Сандански. Талантливата певица изпълни „Не плачи, майко, не тъжи” и „Върни се, мило либе”, с които очарова всички и заслужено спечели наградата на Министерството на културата за изпълнител. Вече е факт и вторият самостоятелен албум на певицата “ Рада Радомирка“.

В репертоара си има над 500 фолклорни песни от всички фолклорни области на България, между които „Лено ле, моме галено”, „Стояне, любе Стояне”, „Мари Марийко”, „Айде, Яно”, „Целувай ме, мило либе” и много други. Специално място заема авторската интерпретация „Свети Георги” и „Песен за Перник”, посветена на любимия й град.

През 2016 г. участва в Конкурса за авторска македонска песен с „Не изтривай, майко, сълзите ми” и в Конкурса за изпълнителско изкуство с „Кой уши байрака”, като се връща оттам с Наградата на журналистическото жури и Наградата на кмета на Община Сандански.

Хобита: езда, планински туризъм, голф.
На „Пирин Фолк“ Сандански 2017 г. ще се представи с изпълнение на живо на песента „Кога тръгнах, Цвето“.