Откриха етнографски музей край 205-годишния храм в Дебрене

В музея са показани носии и предмети от бита, използвани в селото в миналото.

Етнографски музей отвори врати край 205-годишния храм “Света Неделя” в санданското село Дебрeне, информира БНТ. Експозицията е подредена в реставрираната сграда на някогашното килийно училище, което e било първото в региона. В музея са показани носии и предмети от бита, използвани в селото в миналото.

Юлка Лазарова е инициатор за създаването на музея и за преобразяването на пространството около храма. Първоначално финансово помогнали децата й: "Носиите са си наши, местни. На такива празници, като е имало, са се обличали в тия носии. С 4 хиляди лева почнах техни пари, дъщерята и сина ми дадоха по 2 хиляди лева”.

След това с дарения се включили всички местни жители, както и община Сандански. Празникът вчера започна със служба в храма „Света Неделя”, който е построен през 1812 година.

Отец Георги Танчев: "Това е една от най-старите църкви –стожер на християнството в този регион и в нея никога не е спирала молитвата".

Селото някога е било будно. В двора до килийното училище се намира и друг по-малък храм „Света Богородица”. Въпреки че сега в Дебрене живеят около 45 човека, интересът към него се възражда.

Никола Николов, кметски наместник на село Дебрене, община Сандански: „Има големо запитване за старите къщи, за парцели, надявам се да се разраства селото”.

Къщи в селото вече са си купили и чужденци.