Амфора с над 1200 бронзови византийски монети откриха край Дебрене

Подобна находка е изключителна рядкост

Амфора с 1202 бронзови византийски монети са открили археолози край добричкото село Дебрене при разкопки в местността „Славната канара”, съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов, цитиран от радио  „Фокус”. Предстои реставрационна дейност около тази находка, но специалистите вече са я определили, че е от 6 век.

На находката преди броени дни – на 16 септември, се е натъкнал ръководителят на екипа от археолози Добри Добрев. Подобен вид археологически находки на територията на страната ни са изключителна рядкост – късноантичен съд с толкова много старинни монети в него. Съкровището съдържа монети с най-малкия номинал и най-вероятно е принадлежало на църковно лице, посочи Боян Тотев, научен ръководител на екипа от специалисти. Предполага се, че това е била църковната лепта, събирана от миряните. Било е укрито при нашествието, опустошило крепостта, най-вероятно на авари и славяни в края на 6 век. Крепостта има няколко археологически хоризонта – късно римски (4-5 век), ранно-византийски (6 век) и старобългарски (10 век). Унищожаване е три пъти, посочи Боян Тотев, от хунските нашествия, после от тези на авари и славяни и при българо-византийските войни в края на 10 век. Освен това крепостта представлява и голям култов комплекс, от който е проучена базилика с прилежащите й помещения. Тя е много голяма в сравнение с територията на крепостта и най-вероятно самата крепост е възникнала около нея, с цел да я охранява.

В местността „Славната канара” археолозите са се натъкнали също на добре запазен ров и крепостни стени с височина до 2 метра. Директорът на РИМ в добруджанския град подчерта, че както и на другия археологически обект – Залдапа, в община Крушари, заради многобройните иманярски набези и на „Славната канара” е поставена целогодишно охрана. След приключването на археологическите разкопки за този сезон в Добричка област находките ще бъдат представени във временна експозиция, обяви Костадин Костадинов и допълни, че ако тази година благодарение на Министерство на културата и двете общини – Крушари и Добричка, са били осигурени средства за археологически разкопки на три обекта, за следващата година ще се търсят средства за пет обекта, като желанието на специалистите е да бъдат подновени и подводни археологически проучвания на територията на Приморска Добруджа.

Директорът на РИМ – Добрич Костадин Костадинов съобщи и за дарение, направено преди дни. Става дума за три римски меча – спати, от 3 век, открити отново в района на село Дебрене. На находката се е натъкнал местен жител, пожелал анонимност поради страх от разправа с иманяри. Единият от кавалерийските мечове е изключително добре запазен, посочи Костадинов, острието е съхранено до степен дори да боде. Все още продължават археологическите разкопки и на крепостта Залдапа в община Крушари. Там вече е открита част от форум, което в много голям процент, по думите на Костадинов, доказва, че откритата там базилика е епископска.