Ердоган готов да оттегли Турция от Парижкото споразумение

Причината е решението на САЩ да се оттегли

Държавният глава на Турция Реждеп Тайип Ердоган предупреди, че парламентът в Анкара може да откаже ратификация на Парижкото споразумение за климата, след като американският президент Доналд Тръмп взе решение за оттегляне на Съединените американски щати от историческия ангажимент. Това стана ясно в последните часове от срещата на високо равнище между лидерите на „групата на двайсетте“ в северния ханзейски град Хамбург.

„След решението, взето от САЩ, нашата позиция върви в посоката на нератифициране от парламента“, каза Ердоган на пресконференция след края на Г-20 в Хамбург. Официалното комюнике от срещата казва ясно, че САЩ са единствените, които се противопоставят на останалите 19 членки на Г-20, които се ангажират в подкрепа на Парижкото климатично споразумение, което се определя като необратимо.

Ердоган аргументира позицията си с факта, че някои обещания, които са му били направени на конференцията за климата в Париж, довела до сключването на Парижкия договор, не са били изпълнени.

„Тъй като ние сме поставени от развитите страни сред страните в процес на развитие, те ни обещаха да компенсират финансовото въздействие (на споразумението). Ние казахме, че ако това стане, ние ще го ратифицираме в парламента и че в противен случай няма да го направим“, заяви Ердоган.

Според Парижкото споразумение развитите страни трябва да положат повече финансови усилия отколкото страните в развитие. Ердоган твърди, че през 2015 г. той е получил уверения, че страната му не трябва да полага тези „повече финансови усилия“, които трябва да полагат развитите страни.

„Тогавашният френски президент (Франсоа Оланд) ни обеща това“, каза Ердоган.