По-скъпи ли са лекарствата в аптеките по морето?

На места надценката води до оскъпяване два или три пъти

По-скъпи ли са лекарствата по аптеките в курортите? На места надценката води до оскъпяване два или три пъти. И макар да се знае за тази практика в някои аптеки, официални сигнали за това от началото на летния сезон все още няма. За подобни нарушения могат да се сигнализират комисиите за защита на потребителите и на конкуренцията, Комисията по цените и Агенцията по лекарствата, а също - данъчните инспектори, ако има отказ за издаване на касов бон.

Разлики в цените в градските и курортните аптеки има, но по-често става въпрос за стотинки, а не за левове, ако сравняваме идентични продукти за свободна продажба. Популярно обезболяващо е 90 стотинки в града и около 1, 20 в курортите, три стотинки повече искат за прахче срещу стомашни неразположения, до 4 лева повече - за противоалергични таблетки. Около един лев по-скъпи са в курортите противозачатъчните таблетки, но пък билкови успокоителни се намират дори със 60 стотинки по-евтино, отколкото във Варна. Сериозни разлики има в популярен сироп за кашлица - надценката в курортите е между 1 и 7 лева, а спрей срещу слънчево изгаряне в града е около 10 лева срещу почти 20 в курортите. Дали обаче тези разлики винаги са незаконни?
Това важи за лекарствата без рецепта. Тези, които се плащат от Здравната каса, се продават навсякъде на строго фиксирана цена. При съмнение клиентът може да поиска справка за цените на място или да подаде сигнал. Според колегията във Варна в курортните аптеки има и по-сериозни проблеми от надценките - дрогерии продават лекарства, допустими само в аптеките и не всички имат фармацевтично образование.
Дори и да има съмнения в квалификацията на продаващите лекарства, колегията може само да подаде сигнал. А за клиента в такава ситуация е най-добре да поиска да види УИН-картата на човека зад стъклото - удостоверението, че фармацевтът е вписан в националния регистър. За други нарушения трябва да се изисква касов бон, за да се претендира за компенсация при доказването им. Все пак по Северното Черноморие няма курорт, където аптеката да е само една и клиентите могат да се ориентират къде е по-добре да потърсят помощ. Има и друга алтернатива - тръгвайки към морето, всеки да се подготвя със собствена аптечка.
Източник: БНТ