Кметът на Средец на спешна среща с губернатора за урана

Животът

11-07-2017, 11:57

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откриха уран във водата в средецко село

Хората от селото вече десет дни разчитат на водоноска

Десети ден водоноска спасява жителите на средецкото село Синьо камене в летните жеги, след като ВиК спря водоподаването към населеното място заради наличието на уран, пише Дарик. Според кмета на община Средец - Иван Жабов, отклонение от нормите е имало само във водоизточника на селото. Той успокои, че към момента не са констатирани други случаи на уран на водните басейни на територията на общината.

„Селото е с много малко жители, но това не ни дава право да ги оставим по средата на лятото при такива високи температури без вода. Макар че общината е предала цялата система за стопанисване на ВиК – Бургас, по този въпрос работим заедно. Когато ни показаха пробите и получихме протокола за наличие на уран във водата от ВиК се намесиха и спряха веднага водата. Осигуриха и водоноска за хората“, обясни Жабов.
По думите му, до края на тази седмица ще бъде организирана обща среща между представители на общината, ВиК – Бургас и областния управител на Бургас Вълчо Чолаков, за да се координират бъдещи действия за справяне с проблема. „Засега хората се справят. Надявам се да имаме резултат възможно най-бързо. Знаме, че в този районен земеделието е основен поминък, а за хората там водата е най-ценното нещо“, каза още Жабов.
 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен