ОССЕ избра швейцарския дипломат Томас Гремингер за генерален секретар

Компромисът бе договорен на срещата на външните министри на ОССЕ в малкото австрийско градче Мауербах

Швейцарският дипломат Томас Гремингер ще бъде новият генерален секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, предаде ДПА. За това най-после успяха да се споразумеят външните министри на организацията след неколкомесечни дипломатически препирни.
Компромисът бе договорен на срещата на външните министри на ОССЕ в малкото австрийско градче Мауербах недалече от Виена, като решението трябва да получи формално одобрение в близките дни, каза австрийският външен министър Себастиан Курц, който е ротационен председател на организацията за тази година.
Италианският дипломат Ламберто Дзаниер заемаше поста генерален секретар до изтичането на мандата му миналия месец, но страните от 57-членната регионална организация дълго време не успяваха да се споразумеят за негов приемник.
"Ще поискам от моите колеги да направят компромиси, защото всички искаме функционираща ОССЕ", заяви Курц пред медиите. Компромисът дойде малко след това.
След дълго забавяне днес външните министри номинираха и други трима ръководители на независими институции към ОССЕ. Бившата външна министърка на Исландия  Ингибьорг Солрун Гисладотир ще оглави Бюрото за демократични избори и права на човека. Бившият френски държавен министър по европейските въпроси и бивш лидер на Френската социалистическа партия Арлем Дезир ще бъде представител по свободата на медиите, а досегашният генерален секретар на ОССЕ Ламберто Дзаниер ще бъде върховен комисар по националните малцинства.
Тези три номинации също подлежат на утвърждаване в близките дни.