Потребители съдят Тръмп, защото ги блокирал в Twitter

Жалбата срещу действията на президента е внесена в съд в Ню Йорк

Потребители на Туитър обявиха, че са предприели съдебни стъпки срещу американския президент Доналд Тръмп, когото обвиняват във възпрепятстване на свободата на словото, след като той им е забранил достъпа до акаунта си в социалната мрежа, съобщи БНТ, позовавайки се на БТА.

Новината съобщи американският Институт "Найт", специализиран в анализи на първата поправка на американската конституция, цитират Франс прес и ТАСС.

Президентът и неговите съветници по един изключително активен начин превърнаха акаунта @realDonaldTrump в ключов комуникационен канал между президента и обществото. Съветници на президента обявиха, че туитовете в този акаунт са официални изявления, се казва в съобщение на института. В него се допълва, че достъпът до акаунта е бил блокиран за потребители, които са критикували президента и неговата политика. Това се определя като възпрепятстване на прилагането на разпоредбите на първата конституционна поправка, защитаваща свободата на словото.

Гореспоменатият акаунт е личен на президента Тръмп. Официалният президентски акаунт в Туитър е @POTUS.

Тъй като Белият дом използва личния акаунт на Тръмп, за да прави официални съобщения, да защитава решенията си и официалните действия на президента, да дава отчет за неговите срещи с чужди лидери и да популяризира позициите на правителството относно здравеопазването, имиграцията, външните работи и други теми, то този акаунт трябва да се възприема като обществен форум, се казва в изявлението на Института "Найт". Това означава, че правителството не може да изключва хора от този форум само заради тяхното мнение.

Блокираните потребители на акаунта на Тръмп не могат да четат неговите туитове, нито да общуват с него. Жалбата срещу действията на президента е внесена в съд в Ню Йорк от Института "Найт". Тя касае седем блокирани потребителя и е насочена освен срещу президента и срещу говорителя на Белия дом Шон Спайсър и срещу Даниъл Скавино, отговарящ за социалните мрежи в президентството.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия