Русия: Търпението ни към САЩ се изчерпва

Говорителят на Кремъл отказа да отговори кога Москва може да предприеме ответни мерки

Кремъл обяви, че търпението на Москва се изчерпва в дипломатическия спор със САЩ, които иззеха дипломатическа собственост на Русия на американска територия и експулсираха руски дипломати през 2016 г., информира Ройтерс. Вчера беше съобщено, че Русия е готова да изгони около 30 американски дипломати и да изземе държавно имущество на САЩ в отговор на санкции на Вашингтон.

През декември 2016 г. администрацията на Барак Обама изгони 35 руски дипломати и затвори два обекта на разузнаването на Русия. Мерките са в отговор на непотвърдената руска намеса на американските избори.

От гледна точка на международното право Русия не може дълго време да толерира това без да предприеме никакви реципрочни мерки", каза говорителят Дмитрий Песков. "Но в същото време ние очакваме в крайна сметка нашите американски колеги да покажат някаква политическа воля за коригиране на нарушенията на международното право, които те допускат", добави той.

Говорителят на Кремъл отказа да отговори кога Москва може да предприеме ответни мерки.

В същото време Песков, цитиран от АП, отрече Кремъл да е замесен в организирането на среща между руския адвокат Наталия Веселницкая и Доналд Тръмп-младши. Песков увери, че правителството в Москва никога не се е свързвало с адвоката и "не е наясно" с историята.

Кремъл също отрече да има контакт със строителен предприемач от Москва и неговия син, които са уредили среща между руския адвокат и сина на Тръмп, за да обсъдят компрометираща информация за Хилари Клинтън.

Публикуваните от Тръмп-младши вчера имейли показват, че публицистът Роб Голдстоун пише на сина на американския лидер, че Емин Агаларов и баща му, Арас Агаларов, ще помогнат на Тръмп с помощта на руското правителство. Голдстоун добавя, че руски прокурор предлага да предостави информация за Клинтън на среща с Агаларов.

Песков уточни, че Кремъл не е разговарял с Агаларов и нямат връзки с руския адвокат. Руският външен министър Сергей Лавров пък каза от своя страна, че е научил за историята от телевизията.