Изложба "Симбиоза" представят в Балчик

Иконите на Галина Романова са интерпретация на стари византийски образци

Изложба на керамика и икони ще бъде открита на 15 юли в художествената галерия в Балчик, съобщиха от културния институт. Нейното име е "Симбиоза" и представя творбите на Галина Романова и Анета Манковска. 
Иконите на Галина Романова са интерпретация на стари византийски образци. Технологията е типична за православните икони. Върху дървена основа е положен грунд, позлатен със златен варак, като образите са изписани с яйчна темпера и пигменти. Особено внимание е обърнато на образа на Богородица с младенеца. 
Анета Манковска представя серия рисунки върху декоративни съдове и пана. Рисунките представляват фрагменти от градски пейзажи, като всяка една от композициите е съставена от отделни модули, които могат да бъдат премахвани или добавяни, така че да се образуват различни композиции. 
Авторките са нарекли изложбата си "Симбиоза", като обединяват творбите си не само на естетично, но и на композиционно и идейно ниво. Основен акцент в съвместния им проект е сходството и различието в творбите им на тези три нива.