Тръмп е изправен пред първи опит за импийчмънт

Поводът е възпрепятстване на правосъдието при разследване на службите за руска намеса по време на президентските избори в САЩ

Представител на демократите внесе в Конгреса предложение за гласуване на импийчмънт на Доналд Тръмп. Според вносителя Брад Шърман, Тръмп е извършил възпрепятстване на правосъдието, като е уволнил бившия директор на ФБР Джеймс Коми по време на разследванията на Бюрото за руска намеса в изборите в САЩ, съобщава Independent.

„Такова поведение дава основание за обвинение, съдебен процес и отстраняване от длъжност“, пише в предложението Шърман. Конституцията разрешава Процедурата по импийчмънт в случай на „предателство, подкуп или други високи престъпления“. Съгласно американските закони, възпрепятстването на правосъдието е сериозно престъпление.

Импийчмънтът обаче трябва да премине с мнозинство в Камарата на представителите – трудно вероятен сценарий предвид факта, че камарата е под контрола на републиканците. Досега само един друг представител на демократите – Ал Грийн публично е подкрепил процедурата. В изявление Шърман заяви, че не очаква импийчмънтът незабавно да се случи. Вместо това той се надява, че внесеното от него предложение ще вдъхнови „намеса“ в Белия дом и ще насърчи изпълнителната власт да контролира своите „неконтролируеми импулси“. В текста на предложението Шърман цитира няколко от действията на Тръмп – както преди, така и след уволнението на Коми като доказателство за възпрепятстване на правосъдието. Припомняме, че след уволнението на бившия шеф на ФБР, Департаментът по правосъдието назначи специален прокурор Роберт Мюлер за разследване на евентуална руска намеса, данните от което все още не са публикувани.