Франция отбелязва година от атентата в Ница

Загинаха 86 души, сред които 15 деца, имаше и 450 ранени

Франция отбелязва тъжна годишнина. Наред с честванията за националния празник на страната, днес ще бъде почетена и паметта на жертвите от терористичния акт в Ница на 14 юли миналата година, когато камион се вряза в празнуващите на крайбрежния булевард в града, предаде БНТ.

На 14 юли миналата година около 30 000 души се бяха събрали на крайбрежния булевард в Ница, за да присъстват на зарята по повод френския национален празник. Малко след 22,30 ч. местно време 19-тонен камион навлезе с висока скорост по булеварда и помете стотици хора.

Загинаха 86 души, сред които 15 деца. Бяха ранени 450 души. Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за нападението. Разследването обаче не показа, че нападателят - тунизиецът Мохамед Булел е имал директни връзки с джихадистите.

Днес възпоменанието в Ница ще започне с религиозна служба, в която ще участват представители на различни вероизповедания. Гражданите на Ница ще поставят бяло-синьо-червени плочки - цветовете на френското знаме - на тротоара на "Кея на САЩ", който е продължение на крайбрежния булевард "Промнад де-з-Англе", на който бе извършено нападението.

С тези плочки те ще изпишат послание, което ще бъде представено по време на официалната церемония за отдаване на почит.

В 14,30 ч. по Гринуич опечалените семейства, представители на силите за сигурност и на екипите за спешна помощ, заедно с държавния глава Еманюел Макрон, ще присъстват на военен парад. Тържествената церемония в памет на загиналите ще се състои след това и ще бъде излъчвана на големи екрани в града.

Президентът Макрон е предвидил лична среща с близки на жертвите на атентата.

Вечерта в Ница ще има концерт в памет на жертвите, а после в небето ще бъдат пуснати балони и ще бъдат запалени 86 прожектора, колкото са жертвите на атентата, сред които имаше и 37 чужденци от 19 националности.