Ц. Караянчева: Китай е активен и ценен партньор на ЕС

Китай се превръща във все по-активна част от развитието на региона на Централна и Източна Европа

„Китай и ЕС са две от най-големите икономики в света и това обуславя необходимостта от тяхната по-добра свързаност. България от своя страна се намира на кръстопътя между Европа и Азия и е най-близката до Азия държава-членка на ЕС. Подобни инициативи ще дадат нов тласък на икономическото развитие и ще създадат предпоставки за общ просперитет“. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева по време на форума „Диалог на политическите партии от Китай и страните от Централна и Източна Европа 2017“. Тази година домакин на събитието бе румънската столица Букурещ, предава пресцентърът на ГЕРБ.

„Китай се превръща във все по-активна част от развитието на региона на Централна и Източна Европа. Партньорствата, които развиваме тук, не само допълват сътрудничеството в рамките на Всеобхватното стратегическо партньорство между ЕС и Китайската Народна Република. Те предоставят механизъм за съвместна работа при реализирането на конкретни проекти и за стимулиране на инвестиционните, търговско-икономическите и други връзки с Китай на двустранно ниво“, категорична бе Цвета Караянчева.

Тя изтъкна, че Китай е активен и ценен партньор на ЕС и страната е първата извън съюза с принос към Инвестиционния план за Европа (Плана „Юнкер”). „С интерес и голямо уважение следим постиженията на съвременен Китай и обявената от китайското ръководство линия на всеобхватно задълбочаване на реформите“, увери още зам.-председателят на Народното събрание и допълни, че е важно сега да бъде задълбочен двустранният диалог по важни глобални и регионални политически въпроси.

В речта си пред форума Цвета Караянчева напомни, че не трябва да забравяме, че за да се развиват икономическите, търговските, инвестиционните и транспортните обекти на една стабилна основа, най-важни са взаимното разбиране и доверие.