Генералният секретар на ООН осъди днешното въоръжено нападение в Ерусалим

При атаката с огнестрелно оръжие в района на Лъвската порта на входа на Храмовия хълм (Площада на джамиите) загинаха двама израелски полицаи и един бе ранен

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди днешното въоръжено нападение в Ерусалим, при което загинаха двама израелски полицаи, и предупреди за опасността от изостряне на обстановката заради този инцидент, съобщи ТАСС.
"Този инцидент потенциално може да провокира по-нататъшно насилие. Всички трябва да действат отговорно, за да се избегне ескалация", се казва в писмено изявление на говорителя на генералния секретар - Стефан Дюжарик.
Според него Гутериш е приветствал решението на палестинския президент Махмуд Абас бързо да осъди това нападение, както и уверенията на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че статуквото относно светите места в Ерусалим ще бъде запазено. "Светостта на местата за религиозно поклонение трябва да се уважава, те трябва да бъдат място за размисъл, а не за насилие", подчерта Дюжарик.
При атаката с огнестрелно оръжие в района на Лъвската порта на входа на Храмовия хълм (Площада на джамиите) загинаха двама израелски полицаи и един бе ранен. Тримата нападатели - израелски араби от град Ум ал Фахм - бяха ликвидирани от правоохранителните органи. Отговорност за нападението пое палестинската радикална групировка "Фатах ал интифада", съобщи ливанската телевизия "Ал Маядин", като се позовава на нейно изявление, предаде ТАСС.